Grote veranderingen op komst!

Logo voor blog

De vermoeidheid van de reis zijn we snel vergeten wanneer we samen achter in het combi busje zitten. De chauffeur rijdt stevig door en met het raampje open genieten we van de warme wind, de prachtige mensen en de bedrijvigheid van de stad. Het is 2012 wanneer we voor het eerst kennismaken met Brazilië. Inmiddels zijn we gewend geraakt aan het stevige doorrijden en halen zelf regelmatig rechts in en hoeven verkeer van rechts niet voor te laten gaan. We zijn gaan houden van Brazilië, met zijn prachtige natuur de mooie mensen en de gewoonten.

EN NU…IS DE TIJD DAAR OM AFSCHEID TE GAAN NEMEN VAN BRAZILIË EN TERUG TE KEREN NAAR NEDERLAND

DSCN8556

WAAROM:  De taal, het werk, de cultuur, het eten, veiligheid, familie etc. etc. etc. vaak zijn dit de simpele antwoorden die je verwacht op de vraag waarom je eventueel terug zou willen gaan naar Nederland. Zo simpel is het echter niet. We hebben hier, zowel persoonlijk als met ons werk, hele mooie momenten gehad en ook moeilijke en verdrietige momenten. Bovenal hebben we gezien dat God voor ons zorgt en voor de mensen met wie we mogen werken. Momenten die we nooit meer zullen vergeten. De laatste maanden zijn er mooie ontwikkelingen en stappen gezet op het centrum voor verslavingszorg van Agua Viva. Het werk waar we in mee mochten denken en helpen opzetten tot verbetering, is door het lokale team verder opgepakt. Het straatwerk waar we bij betrokken zijn is enorm gegroeid en wordt nu gedragen door een enthousiast team van lokale mensen. Door deze ontwikkelingen zijn wij aan het nadenken gegaan over onze verdere rol en meerwaarde. Dit heeft ons tot een bezinningsmoment gebracht. Pakken we weer iets nieuws op, of is het tijd om af te ronden?

We hebben er samen goed over nagedacht, alle feiten en bevindingen afgewogen, met mensen over gesproken , ervoor gebeden en geloven dat het nu de tijd is om terug te gaan naar Nederland. Een uitdagend en moeilijk besluit maar na al die mooie en intensieve jaren ervaren we dat het zo goed mag zijn!

DE KOMENDE MAANDEN:  We zullen de komende maanden gebruiken om onze werkzaamheden en verantwoordelijkheden over te dragen en af te ronden. Dick ondersteund Wim nog in de voorbereiding van enkele kleine projecten. Daarnaast zullen we onszelf voor bereiden op onze terugkeer. Eind november zullen we dan met onze koffers naar het vliegveld vertrekken waar we zeven jaar geleden aankwamen. We zullen dan definitief terug keren naar Nederland waar we ons opnieuw mogen gaan settelen.

AGUA VIVA:  Het centrum voor verslavingszorg bestaat inmiddels vijf jaar. Hulp die wordt gegeven aan kwetsbare mensen. Wij mochten daar een periode in meewerken en daar zijn we dankbaar voor. De vele momenten dat we de ex gasten hun certificaat in ontvangst zagen nemen, mannen die hun leven weer op de rit hebben. Mannen die weer hoop hebben en de toekomst weer zien zitten. Het werk gaat door, Gods werk gaat door, daar mogen we getuigen van zijn. Nieuwe plannen die in ontwikkeling zijn zoals de opvang voor verslaafde vrouwen. Een Nederlands echtpaar dat zich aan het voorbereiden is en dit project zal gaan oppakken. We zien Gods trouw en zorg in het werk bij Agua Viva, het Levende water! Zoals we eerder al schreven hebben we hier lang over nagedacht, gesproken en voor gebeden. Het is een proces geweest en dit verslag is slechts het eindresultaat, mochten jullie nog vragen of opmerkingen hebben, schrijf ons gerust! Natuurlijk gaan we jullie op de hoogte houden van onze plannen en vorderingen!

Lieve groet Dick & Anita

“AFSCHEID” VAN AGNALDO

Vorig jaar december ging Dick samen met de coördinator van het centrum voor verslavingszorg naar Prados. Dit naar aanleiding van een heftig filmpje die we doorgestuurd kregen van Agnaldo waarin hij opnieuw om hulp vroeg. Een trieste leefomgeving en situatie troffen zij daar aan. De zus van Agnaldo maakte zich grote zorgen om de gezondheid van haar broer die drankverslaafd was. 20190812_153037Ja, inderdaad je leest het goed, was…want God greep in het leven van Agnaldo. Er volgde na deze ontmoeting opnieuw een opname van 6 maanden op het centrum van Agua Viva. En wat mooi om het proces van veranderingen en genezing bij Agnaldo te zien gebeuren. Van een wegkwijnende aan alcohol verslaafde man naar een zelfverzekerde man. Leergierig, nieuwsgierig en altijd vol goede zin. Samen met Anita leerde hij schrijven en lezen, iets wat hij nooit had geleerd. Hij leerde om verantwoordelijkheid te nemen tijdens de dagelijkse activiteiten en voor de toetsen haalde hij ruim voldoende. Daarnaast kreeg hij de kans om de cursus voor het vak van meubelmaker te leren. Trots liet hij laatst zijn eerste houten snijplank zien. Ook heeft Agnaldo dankzij een donatie vanuit Nederland de deuren van verschillende gebouwen weer een mooie blauwe kleur kunnen geven.

20190725_153756Vandaag staan we als groep om hem heen…Agnaldo heeft zijn laatste toets goed gemaakt en is nu officieel klaar met het programma. We zijn dankbaar voor de nieuwe kans die Agnaldo kreeg, nieuwe hoop, een nieuwe toekomst ligt voor hem. We zien uit naar datgene dat God nog meer in petto heeft voor hem. Voorlopig blijft hij nog even onder de zorg en begeleiding van het team van Agua Viva, hij woont nu in een van de huisjes van het na traject en is een enthousiaste, goedlachse hulp in allerlei werkzaamheden die op zijn pad komen.

ZWANGER EN EEN HUISJE

20190830_095034

Tijdens het straatwerk gebeurt het vaak dat we daklozen ontmoeten maar gebeurt het ook dat we ze daarna weken of zelfs nooit meer zien. Zo ook met Lucelia en Francisco, dachten we….april dit jaar ontmoeten we dit stel voor de eerste keer. Beide verslaafd aan drank en drugs, geen dak boven hun hoofd en Lucelia deelt mee dat ze waarschijnlijk zwanger is. Op dat moment konden we niet meer doen dan hun een maaltijd geven, naar hun verhaal luisteren en voor hen bidden. We hebben dezelfde dag nog contact opgenomen met de coördinatrice van het straatproject en samen bekeken hoe we hen verder kunnen helpen. We kregen al snel bericht dat Lucelia inderdaad zwanger blijkt te zijn maar ook dat ze opgenomen wil worden om van haar verslaving af te komen. Bij Agua Viva is er (nog) geen mogelijkheid voor vrouwen. Ondertussen wordt door verschillende instanties de hulpverlening voor Lucelia en Francisco in gang gezet.

Afgelopen woensdag was de verrassing groot toen we ineens een bekende stem hoorde die ons riep. Lucelia kwam naar ons toe met een grote lach op haar gezicht. Na een innige omhelzing deelt ze verheugd mee dat ze 24 weken zwanger is van een meisje, Angela, het gaat goed met zowel Lucelia als haar kindje. Ze is naar een opname centrum geweest en is op dit moment vrij van alcohol en drugs. Ook hebben ze een kleine kamer toegewezen gekregen van de sociale hulpverlening. Helaas is Francisco minder gemotiveerd, hij is enkele weken als gast hier op het verslavingscentrum geweest maar heeft gekozen om niet door te gaan. Een bijzonder moment van ontmoeten waar we hopen en bidden dat dit stel genoeg doorzettingsvermogen hebben om hun verantwoording als ouders te nemen.

BERICHT VANUIT ONS THUISFRONT TEAM

Tijdens het verlof was het allemaal nog niet duidelijk , maar na een paar weken in Brazilië werd het voor Dick en Anita steeds duidelijker.

Hun werk in Brazilië is klaar.

De laatste maanden voor het verlof waren er al mooie ontwikkelingen te zien en zijn er belangrijke stappen gezet op het centrum voor de verslavingszorg van Agua Viva. Het werk waar Dick en Anita in mee mochten denken en helpen is door het lokale team goed opgepakt. Het straatwerk waar ze bij betrokken zijn is enorm gegroeid en wordt nu gedragen door een enthousiast team van lokale mensen.

Door deze ontwikkelingen zijn Dick en Anita gaan nadenken over hun verdere rol en meerwaarde in het team. Dit bezinningsproces heeft ze doen besluiten om terug te keren naar Nederland .

Dick en Anita zijn vanaf 2013 al bij projecten in Brazilië betrokken. Vanaf dat moment hebben ze zich ingezet voor de kansarme mensen in Brazilië . Ze hebben hierin veel zegen van onze God ervaren en van die zegen mogen uitdelen. Prachtig om te zien hoe ze mochten werken in Gods koninkrijk. Maar na al die jaren komt er een moment dat je je moet bezinnen op de toekomst. En dat moment kwam voor hen en voor ons sneller dan gedacht. Ze zien hoe het werk wordt voortgezet . Binnenkort komt er een ander echtpaar dat het werk bij Agua Viva weer verder zal ondersteunen, het verblijf voor verslaafde vrouwen en meisjes zullen oppakken.

De komende periode zal worden besteed aan het afronden en overdragen van werkzaamheden waar ze nog bij betrokken zijn. Eind november hopen ze dan terug te keren naar Nederland om hier weer een bijdrage te leveren aan de samenleving.

We wensen hen veel sterkte toe en vragen voor de resterende tijd uw gebed en steun.

Jenny de Haan, voorzitter TFT

2 gedachten over “Grote veranderingen op komst!

  1. Lieve schatten ! Wat was het geweldig om jullie te mogen introduceren in het werk in Pequeri in de begin fase. En wat hebben jullie veel werk geleverd met hart en ziel . Spannend om weer terug te gaan naar Nederland ! Heel veel Zegen!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s