Weerzien van een goede vriend

 

Glibberend en glijdend over de modder lopen we door een vervallen wijk van het dorpje Prados. Asfalt is hier niet en het heeft de afgelopen dagen flink geregend. Het is nog vroeg in de ochtend wanneer een vrouw ons groet en vraagt of we wat willen drinken. Ze heeft ”pingo” een sterke drank. We bedanken beleefd en lopen verder, op weg naar het huisje van Agnaldo.

Agnaldo is vorig jaar als gast bij ons op het centrum van verslavingszorg geweest, maar heeft toen zijn programma niet af gemaakt. Agnaldo was in die periode verantwoordelijk voor het verzorgen van de kippen en het ging voorruit met hem. (zie eerder blog van augustus 2018) Ik mocht graag met hem werken en hem begeleiden in zijn herstel en zo samen waren we een goed team. Het doet zeer wanneer dan toch de drank of drugs zo sterk blijkt te zijn dat mannen aan de verleiding toegeven en opgeven. Je kunt je voorstellen hoe blij ik was dat Agnaldo opnieuw contact zocht. In een filmpje vertelde hij dat het niet goed met hem ging, dat hij hulp nodig heeft en graag terug wilde komen.

En zo ga ik deze vroege ochtend samen met de co√∂rdinator van het verslavingscentrum A’gua viva naar Agnaldo toe om hem op te zoeken in deze vervallen wijk van Prados. Wat ik aantref maakt me verdrietig en doet pijn. De uitspraak: ” drank maakt meer kapot dan je lief is”, is wat mij treft bij het zien van mijn oude vriend. Zijn zus die in de buurt woont verteld me dat ze zich erg veel zorgen maakt om de gezondheid van haar broer, en terecht! Ze is bang dat hij aan de drank dood zal gaan…Agnaldo ondertussen hoort het allemaal aan en zegt dat hij terug wil komen om behandeld te worden. Maar zegt hij: “Nu nog niet”, ik moet nog van alles doen en regelen. We kennen inmiddels de uitvluchten en het niet willen toegeven. Uiteindelijk kunnen we na een lang gesprek een afspraak maken voor einde van de maand om hem op te komen halen. Hier gaat Agnaldo mee akkoord. Zo nemen we afscheid van elkaar met een dikke knuffel en een bemoedigende klap op de schouder.

Thuis laat Agnaldo mij niet los en ik deel zijn verhaal met Anita. Ook vraag ik enkele mensen om met ons mee te bidden voor hem. Dat Agnaldo eerder tot besef zal komen dat hij geholpen moet worden. Dat God zijn hart aan zal raken. Na nog geen week krijgen we het goede nieuws dat Agnaldo komt! Zijn documenten zijn in orde en vandaag nog komt hij naar het centrum. En inderdaad s’middags staat ineens Agnaldo voor mijn neus…een getekende, gebroken man. Hij draagt enkel de kleren die hij aanheeft en verder heeft hij niets bij zich. Maar deze man krijgt een nieuwe kans! Want waar leven is daar is hoop!

Inmiddels is Agnaldo alweer zo’n 3 weken bij ons op het centrum en het gaat vooruit met hem. Dankbaar voor iedere kans die hij krijgt, pakt hij deze met beide handen aan! Agnaldo is analfabeet. Anita geeft hem 2 keer per week les in schrijven en lezen. Hij is erg gemotiveerd en supertrots dat hij inmiddels zijn naam kan schrijven en enkele woordjes kan lezen.

IMG-20190207-WA0012

img_20190126_110609.jpg

4 gedachten over “Weerzien van een goede vriend

 1. Wat mooi om te lezen! Elk sprankje hoop is er 1. Wat een grote God hebben we.
  Voor Hem is elk mens belangrijk. En zo mooi dat jullie een onderdeel van zijn werk kunnen zijn!

  Like

 2. Geweldig dat hij weer terug is, en nu er voor bidden dat hij blijft en vasthoudt.

  Begrijp dat de verleiding groot is maar God is groter.

  Veel succes met Agnaldo en natuurlijk ook alle andere die bij jullie zitten, en we blijven bidden.

  We zegenen jullie vanuit Nederland God Bless You All

  Like

 3. Wat indrukwekkend van die Agnaldo!prijs de Heer, dat hij toch weer naar jullie is toe gekomen. En nu verder de zelfstandigheid in, samen de verleidingen van de wereld leren weerstaan.
  Hart. Groet, Lex en Tjitske.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s