Bezoek van een wolf!?

 

20180724_082632
Wie is hier de dader?

~ Dick~  Op het verslavingscentrum van Água Viva bieden we de gasten labotherapie aan, een aantal uur per dag met verschillende activiteiten. Eén daarvan is het kippenproject. Om de zoveel tijd kopen we kuikentjes die opgroeien tot volwaardige kippen die daarna in de diepvries belanden. Tenminste dat is de bedoeling…de afgelopen week trof ik in en om het kippenhok een strijdveld aan. Diverse uiteengereten kippen en veel veren in en buiten het kippenhok. We hadden bezoek gehad van een roofdier. Maar wie had dit op zijn geweten?…6 kippen dood en half opgevreten! Volgens de gasten moest er een revanche komen! Het kan een wolf, vos of een wilde hond zijn want die lopen er hier genoeg. Desalniettemin de dader moet gepakt worden, was de uiteindelijke conclusie! Er werden geïmproviseerde vallen gemaakt met lasso’s en de eerste nacht beet! Wat dacht je…onze eigen Água Viva hond in de val. Gelukkig was het een diervriendelijke val en de hond kon weer ongeschonden het strijdtoneel verlaten. De tweede nacht weer beet, dit keer een klein lief puppie. Het kan zijn dat de twee nachten daarvoor de moeder van dit puppie erbij was en de dader is geweest maar in ieder geval was deze pup ook onschuldig. Inmiddels hebben we de omheining gerepareerd  en nu maar hopen dat de dader is afgeschrikt van de lasso’s.

20180726_090935
Kijk ik onschuldig genoeg?

Het is één van de mooie projecten die de gasten leert om verantwoordelijkheid te nemen, zeker omdat er met levende dieren wordt gewerkt. De afgelopen twee maanden mocht ik samen met Pedro de kippen verzorgen. Pedro stamt van de indianen af en is analfabeet. Lastig als er voer en soms medicijnen afgewogen moeten worden, maar zo samen waren we een goed team. Door zijn enthousiasme vergat hij soms de belangrijkste prioriteiten maar ik kon hem redelijk zelfstandig laten werken. Tot aan vorige week. Ineens besloot Pedro dat hij naar huis wilde en spontaan vertrok hij. Erg jammer maar het is uiteindelijk zijn beslissing, maar zo’n plotseling vertrek vraagt wel even een goede vervanger als kippenverzorger. Kandidaten genoeg, de keuze viel op een welopgeleide jonge gast Timon die voor tandarts heeft geleerd en is geweest. Van een analfabeet die een kei in verzorgen van dieren was naar één die goed opgeleid maar geen enkele ervaring van dieren heeft. Na de eerste keer een beetje onwennig met strak gepoetste laarsjes in de kippenpoep heeft ook Timon het goed opgepakt. Hij vind het een hele eer dat hij deze kans krijgt en is ondertussen ook niet meer bang om vies te worden. In ieder geval hoef ik geen dingen meer voor te lezen, dit kan hij zelf wel!

Ben onwijs dankbaar dat ik met deze gasten ongeacht hun afkomst of opleiding mag werken aan hun nieuwe toekomst.

IMG_20180622_102519                IMG-20180430-WA0005

20180623_085223

20180731_084011

2 gedachten over “Bezoek van een wolf!?

  1. Mocht de wolf of een ander roofdier gevangen worden, kan hij het meteen al zijn tanden en kiezen trekken. Dat zal ‘m een lesje leren! 😉 Maar alle gekkigheid op een stokje, erg vervelend is het allemaal wel. Dat gun ik jullie kippenproject niet.. 😧

    Like

  2. Mooi verhaal! Ik heb de afgelopen vakantie onze eigen kippen (4 witte) door de buurman laten verzorgen. Hij doet dat erg trouw, en heeft alle eieren (4 per dag, totaal zo’n 60 eieren!) allemaal meegenomen. Ik denk niet, dat hij ze allemaal zelf opgegeten heeft, dat lijkt me niet gezond. Dan maar uitdelen, dan doen wij ook.

    Heel leerzaam om met dieren èn met mensen om te gaan!

    groet, Lex en Tjitske.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s