Zomerse opknapbeurt in Brazilië

20180621_165735
Na de opknapbeurt

“ Oi Cleusa, voce esta em casa?” tegelijkertijd terwijl ik vraag of je thuis bent, bedenk ik me, natuurlijk ben je thuis! Hoe zou je de deur uit kunnen met jou beperkingen!

~ Anita~  Regelmatig bezoek ik Cleusa, een vrouw van mijn leeftijd die samen met haar moeder en haar oom in een klein huisje woont. Veel hebben ze niet en het huis is oud en vervallen. Cleusa heeft een aantal jaren geleden een hersenbloeding gehad en is aan huis gebonden. Ze kan niet lopen, praat slecht, is incontinent en volledig aangewezen op de zorg van anderen. Haar moeder, die zelf hartpatiënt is verzorgt haar dochter. En dit is zwaar voor haar! Zonder de hulpmiddelen die wij zo in Nederland gewent zijn, geen aanpassingen in een badkamer, geen tillift, geen rolstoel. Maar ze doet het met veel liefde en Cleusa spreekt vol liefde en dankbaarheid over haar moeder.

Pas geleden tijdens een van mijn bezoekjes aan Cleusa lag ze op bed. Ik was niet eerder in haar slaapkamer geweest, meestal ligt ze op een bankje. Ik schrok erg van de omstandigheden en staat van haar bed en kamer. De schimmel stond op de muren, het stonk er en het bed was niet meer dan een stapel oude kartonnen met een flinterdun matrasje. Denkend aan mijn eigen bed, en de slaapkamer die wij net in een mooie kleur hadden geverfd bedacht ik me, dit verdien jij ook lieve schat een fijn bed om je vermoeide lijf te laten rusten en een beetje gezelligheid in de sombere kamer.

20180621_132422
Slaapkamer voor de opknapbeurt

Ik had het er met Evie ( dochter van Wim en Danielle)  over, die haar ook regelmatig bezoekt of we haar kamer niet konden opknappen. We waren het er samen al snel over eens. “Gaan we doen!”, zeiden we tegen elkaar. En zo op een donderdagmiddag gewapend met verfroller, verf, een nieuw matras, schoon fris nieuw beddengoed, nieuw gordijntje en een gezonde dosis energie zijn we aan de slag gegaan. Wat knapte dat kamertje op zeg en wat heerlijk om daarna Cleusa en haar moeder te zien genieten. Grappig is dat ik regelmatig de oom in dorp tegen kom stralend en met de duim omhoog. “ Het is zo mooi geworden, zegt hij steeds, wanneer komen jullie de keuken verven”….wie weet….

20180621_165904

20180621_165959 (2)

6 gedachten over “Zomerse opknapbeurt in Brazilië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s